Zaštita na radu - propisi, cijene, obveze, ponude

Novosti iz zaštite na radu. Pregled obveza poslodavca i prava radnika. Cijena zaštite na radu, ponude, popusti.


Savjeti za siguran rad s računalom

Savjeti za siguran rad s računalom

Svaki dan sve veći broj ljudi svoje poslove obavljaju za računalom, pri čemu su primorani sjediti u istom položaju većinu radnog vremena. Rad za računalom umanjuje ljudsku pokretljivost uslijed čega, zbog kontinuiranog sjedenja i nepoznavanja pravila zaštite na radu pri radu s računalom, dolazi do ugrožavanja zdravlja osoba. U najvećem dijelu dolazi do stradavanja kralježnice, pogoršavanja vida te oštećenja živaca uslijed stalnog ponavljanja jednih te istih pokreta.

Prema statističkim podacima najveći dio osoba koje neprestano rade s računalom pati od problema s kralježnicom i gornjeg dijela trupa i vrata, problema s vidom te problema sa stresom i ostalim psihofizičkim naporima. Sprečavanje ovih problema postiže se preventivnim radnjama - nabavi ergonomskog namještaja i odgovarajuće opreme te redovitim pregledima vida. Problem rada s računalom u smislu zaštite na radu reguliran je Pravilnikom o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom. Pravilnikom je definirano radno mjesto s računalom kao svako radno mjesto na kojem se više od, u prosjeku, 4 sata dnevno radi na računalu.

 

Savjet br. 1. - Prilagodite visine

Idealno je da je gornji rub monitora u visini očiju. Podesite visinu monitora, stola i stolice kako bi ovo postigli. Također treba paziti da visina stolice omogućava da su vam stopala cijela na podu, a koljena savinuta pod kutom od devedeset stupnjeva ili većim kako bi se omogućila dobra cirkulacija u potkoljenicama. Ako vam stopala ne dodiruju pod spustite stolicu ili nabavite oslonac za noge ispod stola. Također, sjedalo stolice trebalo bi biti paralelno s podom. Vaš poslodavac dužan vam je osigurati oslonac za noge, ukoliko vi to želite. Također, ako postoji potreba za time, kao što je slučaj kod učestalog prepisivanja dokumenata, trebali bi postaviti stalak za predloške te postaviti ga pokraj monitora kako bi dokument koji se prepisuje bio na istoj visini kao i monitor.

 

Savjet br. 2 - Sjedite uspravno

Sjednite uspravno u stolicu te podesite naslon stolice u udoban položaj. Namjestite lumbalnu potporu stolice prema svojim križima (ako ju stolica ima). Sjedite uspravno, leđima dodirujte naslon, a vrat i ramena neka su vam opušteni. Pokušajte što duže biti u pravilnom stavu.

 

Savjet br. 3. - Prilagodite stol

Visinu stola prilagodite da vam noge stanu ispod njega, dok su stopala čvrsto na tlu ili na osloncu za noge. Ruke postavite sa strane, a laktove savijte pod devedeset stupnjeva. Ruke neka vam budu ispred vas, s dlanovima prema dolje. U idealnim uvjetima stol bi trebao biti oko dva i pol centimetra ispod vaših dlanova. Ovo vam omogućuje da ne savijate zapešća previše prema gore tijekom rada. Neka vam je tipkovnica na ravnoj plohi, a miš pokraj vas kako ne bi morali daleko posezati za njim.  Izbjegavajte savijanje zapešća te držanje zapešća, dlanova ili podlaktica na rukohvatima stolice ili na stolu. Nemojte koristiti preveliku silu kod tipkanja ili klikanja mišem.

Stol očistite od svih predmeta koji vam nisu potrebni. Također se pobrinite da su vam vaši svakodnevno potrebni predmeti poput telefona dovoljno blizu kako ne bi morali daleko posezati za njima.

 

Savjet br. 4. Premjestite monitor

Neka monitor bude od vas udaljen za dužinu ruke, otprilike na 50 centimetara. Ako smatrate da je i dalje preblizu, odmaknite ga još malo, ali pri tome pazite da možete jasno vidjeti sadržaj na zaslonu bez naginjanja i škiljenja. Isto tako pripazite na visinu monitora.

 

Savjet br. 5. - Često se protežite i odmarajte

Dug rad na računalu može biti iscrpljujući te se stoga redovito odmarajte, pogotovo nakon dužeg rada. Prema Pravilniku o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom na svakih sat vremena koliko radite na računalu trebali bi odvojiti najmanje pet minuta za odmaranje i vježbe istezanja. Ustanite, protegnite ruke, ramena, leđa i noge kako bi opustili mišiće i poboljšali cirkulaciju. Odmarajte i oči na način da se usredotočite na neku udaljenu točku i ne skidate pogled dvadesetak sekundi. Česti odmori i rastezanja uvelike doprinose smanjenju umora kod rada na računalu i pridonose produktivnosti i udobnosti zaposlenika.

 

Prakticiranjem ovih savjeta povećati ćete udobnost radnog mjesta i pridonijeti smanjenju opasnosti od oboljenja koja se mogu pojaviti nakon dugogodišnjeg rada na računalu. U slučaju da počnete osjećati simptome rada na računalu (slabljenje vida, tupa bol u rukama ili slabost u rukama i zapešćima, gubitak snage stiska, napetost ili ukočenost zglobova, oštru bol ili trnce u rukama) javite se svom liječniku.

 

Za više informacija i pregled pravila zaštite na radu kod rada na računalu pročitajte naš članak opasnosti kod rada na računalu i pravilne vježbe.

Autor: Administrator, 12. 07. 2012

Kategorije: zaštita na radu, rad na računalu

Ključne riječi: zaštita na radu, rad na računalu, računalo, pravilan rad, savjeti

Zatražite ponudu za usluge zaštite na radu

Izrada web stranica E-start

Evidpro - vođenje zaštite na radu, zakonskih obveza i troškova

Zadnje vijesti:

Pravilnik o izloženosti statodinamičkim,psihofiziološkim i drugim naporima radnika
Ministarstvo zdravstva donijelo je ovaj pravilnik za zaštitu zdravlja radnika izloženih ovim naporima, a mi donosimo kratki pregled pravilnika....
Pročitajte više

Pružanje prve pomoći na radnom mjestu – obveze poslodavca
Svaki poslodavac dužan je osigurati odgovarajuće uvjete za pružanje prve pomoći unesrećenim radnicima do dolaska hitne medicinske pomoći ili prebacivanja u bolnicu ili ambulantu. To uključuje osiguranje os...
Pročitajte više

Obveze poslodavaca iz zaštite na radu – 2020
S obzirom na nekoliko dosadašnjih izmjena zakona i pravilnika napravili smo ovaj članak s popisom obveza poslodavaca iz zaštite na radu. Sažeti popis pročitajte ovdje, dok detaljnije informacije možete pron...
Pročitajte više

Najčešćih 16 rizika na gradilištu [INFOGRAFIKA]
Donosimo kratki pregled i prikaz najčešćih rizika na gradilištu....
Pročitajte više

Što dolazi s izmjenom Zakona o zaštiti na radu?
Nedavno je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu, a sa sobom je donio nekoliko izmjena koje se tiču samih poslodavaca i radnika i njihovih obveza. Donosimo pregled izmjena Zakona...
Pročitajte više

Zaštita na radu za strane radnike
Za ovu godinu kvote za zapošljavanje stranih radnika prilično su povećane. Strani radnici koji dolaze raditi u Hrvatsku, najčešće na poslovima u građevinarstvu i ugostiteljstvu, moraju biti upoznati i prid...
Pročitajte više